Brood Workshop

We bieden verschillende workshops, voor beginners, gevorderden, kinderen en volwassenen. In overleg leveren we ook een maatwerk broodbakcursus. De tarieven voor particulieren zijn inclusief BTW, voor bedrijven exclusief BTW. Onze bakkerij is ontworpen om te verkennen en nieuwe activiteiten te ontplooien.

Bekijk ook de Co-bakers sectie om speciale workshops te zien van onze Co-bakers, zoals de challe workshop!

1 Meeloop workshop
Als je tips zoekt over broodbakken dan kun je aan een “meeloop workshop” deelnemen. Aan het einde van de dag, tijdens het voorbereiden van brood voor de volgende dag kun je meekijken, helpen en leren over een aantal belangrijke aspecten in de bakkerij en het maken van brood.

Voorkennis: Niet nodig
Tijdstip: In overleg
Tijdsduur:    Ca. 2 uur
Deelnemers:     Maximaal 3
Tarief: € 20 per persoon

2 Basis workshop

De basistechnieken van brood komen in deze bakles aan de orde. Daarnaast geven we een rondleiding door de bakkerij. Je maakt platte en gerezen broden, je kunt deeg kneden, vormen en bakken en maakt kennis met oergranen, zoals einkorn, emmer en spelt. Uiteraard kun je je zelfgebakken brood mee naar huis nemen. Koffie, thee en hapjes inbegrepen.

Voorkennis: Niet nodig
Tijdstip: In overleg
Tijdsduur:    Ca. 3 uur
Deelnemers:     Maximaal 12
Tarief: € 45 per persoon (minimaal € 300,- per workshop).

3 Voor Kinderen
Spelenderwijs leren de kinderen over de betekenis van voeding en brood. We maken daarbij gebruik van de speelse elementen en apparaten in onze bakkerij. Kinderen kunnen handmatig of met een fiets graan malen en brood maken, wat ze daarna samen mogen eten en ook mee naar huis kunnen nemen. Ten minste één ouder of begeleider moet bij de workshop aanwezig zijn. Leeftijd 6-12 jaar, of in overleg.

Voorkennis: Niet nodig
Tijdstip: In overleg
Tijdsduur:    Ca. 2 uur.
Deelnemers:     Max 10, minimaal één ouder of extra begeleider
Tarief: € 200,- per workshop.

4 Maatwerk & Lab
De inhoud van deze cursus wordt vooraf met de groep afgestemd. Voorkennis is in bepaalde gevallen wenselijk. Eenmalige of een reeks van workshops kan worden samengesteld. De workshops zijn gericht op verdieping of op groepen die zoeken naar een speciaal programma, die bijvoorbeeld zwaarder op wetenschappelijke kennis over voeding en biochemie leunen. Of een eigen thema van hun bedrijf willen verdiepen.

Voorbeeld thema’s

  • Wetenschappelijke context, b.v. biochemie
  • Oergranen, einkorn, emmer, spelt
  • Lab experimenten bedenken en evalueren
  • Technieken & ingrediënten
  • Desembrood & fermentatieprocessen (Desem & Zuurdesem)
  • Vegetarische keuken, vleesvervangers

Tarief: de prijs voor deze maatwerk workshop is vanaf € 65,- euro p.p met een minimum van € 300,- per workshop, maximaal 12 deelnemers. De workshop kan worden uitgebreid met b,v. een borrel of etentje.

Algemene voorwaarden workshop

Een overzicht van de onderwerpen die aan bod kunnen komen in deze cursusprogramma’s / workshops;

Algemeen: We bespreken de kenmerken van brood, de ambachtelijke technieken, het mengen, vergisten, vormen en op spanning brengen van het deeg. De verschillende meelsoorten en hun bakeigenschappen komen aan de orde. Hoe verhouden oergranen zich tot modern tarwe en wat voor effect heeft fermentatie op het brood. In tegenstelling tot “gewoon” koken, bedrijven we bij het maken van gefermenteerd brood in zekere zin “landbouw” met micro-organismen. Hoe werkt dat?  We bespreken de kenmerken van ovens en hoe de broodkorst gevormd en gemanipuleerd kan worden. We gaan in op de rol van water, het magische molecuul waar astronomen soms naar opzoek zijn om ergens anders in het heelal mogelijk leven op te sporen. We leggen uit waarom water belangrijk is in het maken van brood en wat hier in bredere zin van kunnen leren.

Desem: De oorspronkelijke methode van rijzen en fermenteren wordt met behulp van in de natuur voorkomende lactobacillen en gisten gerealiseerd. Hoe werkt desem, wat zijn de kenmerken er van, zuurdesem, meer informatie over de verschillende starters en fermentatie technieken en hoe ze invloed hebben op de smaak en het uiterlijk van het product.

LAB: Out of the box denken, verkennen en samen innoveren met behulp van bijvoorbeeld oude graansoorten zoals einkorn, emmer en spelt. Denk na over reststromen in de voedselketen en hoe deze verwerkt kunnen worden in recepten. Verken nieuwe smaken door granen te ontkiemen, te roosteren. De rol van enzymen en de onderliggende chemie en natuurkunde bij het maken van brood.

Leer brood maken in Amsterdam