/Challe: Food for thought

Challe: Food for thought

Inleiding

Mooie challes maken is niet moeilijk! Het challe-zakje dat je van de LJG hebt ontvangen is door Baking Lab Amsterdam samengesteld om je op weg te helpen. We hebben het recept zo voorbereid dat je geen speciale keukenmachines nodig hebt. De video op deze pagina laat zien hoe de challes in de praktijk gemaakt kunnen worden. De challe kun je dezelfde dag voorbereiden en bakken, maar ook een paar uur of een nachtje in de koeling bewaren en dan pas bakken. Vaak levert dat een beter resultaat op. Tijdig koelen van het deeg is in dat geval belangrijk. We wensen je veel plezier met het maken van de LJG challes en verder ook mooie discussies aan de Sjabbat tafel en alvast ook Sjabbat sjalom!

Bekijk de video op deze pagina voor de volledige instructies

Ingrediënten in het zakje voor 2 challes van ca. 450 gram.

  1. Zak eiwitrijk Amerikaans patentbloem (bevat gluten)
  2. Zakje instant gist
  3. Zakje bakkerszout (bevat jodium)
  4. Bakje maanzaad (noten) &  emmer graan (bevat gluten) korrels in een wit papiertje
  5. Zie recept 2 voor de aanvulling om de zoete challe te maken

Belangrijk

Probeer de temperatuur van je deeg te meten. Is het te warm, koel het dan eerder terug. Is het te koud, geef het dan nog wat extra tijd om te rijzen. Zorg na het mixen van alle ingrediënten dat je minimaal 3 keer het deeg kort kneed met een interval van ca. 25 minuten. Daarna verdeel je het deeg in 6 gelijke stukjes om de strengen voor te bereiden. Dit is het moment dat je start met het terug koelen van het deeg. Na het vlechten van je challes raden we je aan om de laatste rijs ook in de koeling te doen. De temperatuur van het deeg koelt langzaam terug. Tijdens deze handelingen mag het deeg niet uitdrogen. Maak gebruik bij voorbeeld gebruik van een plastic zak of een andere methode om het deeg volledig af te dekken. Naast standaard keukengereedschap is het handig om bakpapier in huis te hebben om de challes in de oven te schuiven.

Recept 1 (de standaard brood-challe)

  1. Meng eerst bloem met het zakje gist en het zakje zout goed door in een kom
  2. De in een andere kom 330 gram lauwwarm water (ca 35 °C) 
  3. Strooi al het bloem in het water, meng goed door b.v. met een mes, voorkom klonten!
  4. Laat 1.5 uur warm en afgedekt rijzen (ca 26 °C) en kneed minimaal 3 keer, om de 25 minuten kort het deeg
  5. Verdeel na 1.5 uur het deeg in 6 gelijke stukken (ca 150 gram) en  rol in kleine worstjes
  6. Laat de deegstukjes nu 20 minuten afgedekt afkoelen in de koelkast
  7. Vorm vervolgens (door uitrollen) de stukjes deeg in lange strengen (stokjes)
  8. Gebruik 3 strengen om een challe te vormen, plaats de challe op een blad bedekt met bakpapier, dek wederom goed af met b.v. plastic om uitdroging te voorkomen.
  9. Plaats vervolgens de twee afgedekte challes in de koeling, wacht ca 60 minuten of iets langer tot de challes duidelijk zijn gerezen, (1.5 a 2 keer in volume gerezen). Het  deeg zou afgekoeld moeten zijn naar ca 20 °C.
  10. Verwarm ondertussen de oven voor, op ca 230 °C.
  11. Haal de challes uit koeling, besprenkel ze met water en strooi het maanzaad gelijkmatig over de challes
  12. Schuif de challe met bakpapier in de oven en voeg evt stoom toe. Verlaag na 10 min de temp naar ca 200 °C (laat dan stoom uit de oven)  en bak de challe goudbruin in in nog eens ca 20 min. Totale baktijd, ca 30 a 35 minuten. Stoom tijdens de eerste 10 minuten van het bakken bevordert de korst.
  13. Je kunt overwegen om na het vormen van de challe deze afgedekt in de koeling te bewaren en de volgende ochtend te bakken.
  14. Bekijk de video voor een praktische uitleg.

Recept 2: De zoete challe

Naast de ingrediënten die in het zakje zitten heb je voor deze zoete variant nog nodig:

  • 2 eieren om in het deeg te mixen
  • nog 1 ei voor het bestrijken van de challe
  • 48 gram plantaardige olie, b.v. zonnebloem olie
  • 42 gram witte suiker
  • i.p.v. 330 gram gebruik je nu 210 gram water van ca 35 °C (eieren bestaan voor een groot deel uit water).
  • klop eerst de eieren en meng ze vervolgens met de olie, suiker en (210 gram) water
  • volg vervolgens de instructies van recept 1 ( vanaf punt 3…)
  • Vanwege de suiker en het ei moet je deze zoete challe op lagere temperatuur afbakken ( 210 °C). Stoom wordt ook niet gebruikt.
  • De challes kun je direct bakken of na het vormen blijven koelen en de volgende ochtend afbakken.

Challe Toast

Brood droogt uit, dus ook deze challes. Als de challes oud zijn maak je er b.v. toast van. De zoete challe leent zich daar goed voor.

Verrassing 3x Emmergraan

Waarom 3 korrels, vraag het de Rabbijn van de LJG
Lees meer over onze tarweklok.

Meer Leren over Challe & Brood en Jodendom?

Als je nu de smaak te pakken hebt gekregen en je wilt jouw kennis verder ontkiemen en leren hoe brood, jodendom en wetenschap vervlochten zijn, meld je dan aan voor een vervolgcursus. Bij voldoende aanmeldingen gaan we ons inzetten om een verdiepende – betaalde – online cursus aan te bieden.

klik hier om ons via een formulier te laten weten of je hiervoor belangstelling hebt.

Lees meer over Baking Lab.