/Lab & Circulair

Lab & Circulair

Meer informatie

Vroeger werd in bakkerijen waarschijnlijk veel geëxperimenteerd omdat grondstoffen schaars waren en de kwaliteit daarvan regelmatig wisselde. Ook de kennis over het bereiden van voeding was anders vastgelegd dan nu. Je kon niet even een recept googelen. Een goed product maken onder veranderende condities betekende zelfstandig kennis ontwikkelen (ambacht!). Zo kon een broodje in Limburg heel anders smaken dan eentje in Groningen.

De focus van de hedendaagse bakkerijen ligt op schaalbaarheid, efficiency en winstmarges. Daar past het experimenteren en ontwikkeling van eigen producten minder goed bij. De ooit zo vindingrijke bakker is afhankelijk geworden van de kennis van zijn grondstofleveranciers. Mede daardoor zijn veel bakkers het verhaal kwijt geraakt. De broodjes in Limburg en Groningen komen vaak uit dezelfde broodmix: goedkoop en oersaai.

Trends veranderen. Inmiddels starten nieuwe kleine bakkerijen, opzoek naar een oorspronkelijk en onderscheidend verhaal. In ons Bakkers LAB onderzoeken we ook hoe kennis en het experiment de motor kunnen vormen van een kleinschalige bakkerij. De nadruk ligt op creativiteit en circulaire processen. Deze visie is ook terug te vinden in de inrichting van de bakkerij en café.

Tijdens het ontwerpproces van Baking Lab hebben we geprobeerd een brug te vormen tussen verleden en toekomst. Samen met Kasper en Leon hebben we een handbediende keukenlift ontworpen, om zo het Bakkers LAB met het café daarboven te verbinden. We hebben ook een rijskast van glas gebouwd zodat bezoekers broden kunnen zien rijzen en we hebben een apparaat ontworpen waarmee we broden snel in de oven kunnen laden. De warmte in de bakkerij wordt gebruikt om de kompostbak en tuinkas in onze tuin bij te warmen. De geur van vers gebakken brood is via een geurpaal buiten op de straat te ruiken. We hebben een fiets waarmee je tijdens workshops graan kunt malen en ervaren hoe veel energie dit kost. IT studenten Dimitris en Theodoris hebben geholpen bij het ontwerpen van een aantal slimme IT systemen.
Veel dank aan iedereen die mee heeft gewerkt en mee heeft gedacht om deze bijzondere Bakkers LAB in Amsterdam mogelijk te maken. Welkom bij de Baking Lab Experience!