Home/Educatief en Circulair Bakkers Lab

Educatief en Circulair Bakkers Lab

Maak kennis met: Baking Lab 

een inspirerende Bakkers Lab, gerund door jonge mensen met een maatschappelijke missie

 

Zie ook 

 

We zijn een educatief, interactief en circulair bakkers lab
Baking Lab is in 2017 gestart in Amsterdam. Een educatieve microbakkerij, waar mensen leren om goed brood te bakken, op de ambachtelijke manier, en met de hedendaagse wetenschappelijke kennis. We wilden een open bakkerij, waar iedereen ziet en ruikt hoe brood gemaakt wordt. Waar je nieuwsgierig wordt en mee kunt doen. We wilden workshops geven. Een inspirerende plek maken waar je brood kunt bakken en echt lekker kunt eten. Zo veel mogelijk vegetarisch, biologisch en lokaal geteeld. Ook wilden we de creativiteit van jonge mensen inzetten om te zoeken naar innovatieve methoden om onnodige voedselverspilling te voorkomen. 

Inmiddels draaien we op volle toeren. We maken brood, vegetarische en vegan lunches en gebak. We gooien niets weg. Van oud brood maken we nieuw brood, van oude croissants maken we gebak, van fruitvezels maken we allerlei nieuwe grondstoffen. De workshops voorzien in een duidelijke behoefte. Deelnemers leren – desem  – brood te maken, en fundamenteler na te denken over voeding en gezondheid. Op jaarbasis verwelkomen we zo’n honderdduizend bezoekers uit binnen- en buitenland. We horen vaak terug dat ze onze sfeer en inrichting bijzonder en enthousiasmerend vinden. De realisatie van een inspirerende werkomgeving voor jongeren is misschien het belangrijkste dat we de afgelopen jaren hebben bereikt. Baking Lab is een open plek, waar nieuwe ideeën ontstaan. Fouten maken mag, en fouten krijgen de kans om vertaald te worden in nieuwe ontdekkingen. 

We zijn uitgegroeid tot een school voor circulair ondernemerschap
Studenten van allerlei studies, zoals neurobiologie, future planet studies, kunstmatige intelligentie en food technology hebben bij ons een werkplek gevonden. Daarnaast participeren ook stagiaires van voedingsopleidingen op mbo en hbo-niveau. Ook doen vrijwilligers mee, vaak mensen die merken dat ze graag met hun handen willen werken. Een deel van ons team leert naast het ambacht van brood maken, ook om te ondernemen. Ze weten inmiddels hoe ze een circulaire bakkerij kunnen aansturen en voedselverspilling creatief kunnen verminderen. Maatschappelijk ondernemen is zinvol, leerzaam, maar ook een uitdaging. We helpen jonge collega’s die straks misschien zelf maatschappelijk willen ondernemen om deze uitdaging alvast te verkennen. 

We delen kennis om voedselverspilling te voorkomen
Brood is een van de meest verspilde levensmiddelen in de wereld. Wij ontwikkelen recepten die verspilling van oud brood voorkomen. Nederland Circulair selecteerde ons als best practice. Onze kennis wordt wekelijks gedeeld met een internationaal publiek, tijdens workshops en teambuildings. We doen inmiddels ook mee aan landelijke (onderzoeks)projecten ter bevordering van voeding en gezondheid. Ook ontwikkelen we innovatieve recepten waarmee we reststromen uit de horeca hergebruiken. Zo verwerken we vezels uit groente en fruit in ons gebak en vele andere smaakvolle gerechten.

We brengen de ambacht terug in de stad 
Onze medewerkers leren we om maker te worden. Dat draagt bij aan hun ontwikkeling, eigenwaarde en autonomie. We nemen de tijd om na te denken over wat succes is. We proberen dat te ontkoppelen van het idee, misschien wel de illusie, dat succes gepaard moet gaan met een zo groot mogelijke schaal. We willen wel opschalen, maar niet “op-schralen”. We zien hoe kleinschaligheid en het ambacht dat we terugbrengen in de winkelstraat bijdraagt aan de sfeer in onze buurt. Onze bakkerij vervult een sociale buurtfunctie. Thuisbakkers komen naar onze winkel om hun meel of desem starter  te halen. Bezoekers zijn verwonderd over de inrichting van onze open bakkerij. Doorgaans lopen ze vrolijker naar buiten dan dat ze binnenkwamen, zo vertelt het Parool in een tijd dat het ambacht lijkt te verdwijnen uit het straatbeeld.

We geven medewerkers betekenisvol werk
Wat betekent Baking Lab voor de mensen die er werken? Klik hier voor een interview-serie met mensen die bij Baking Lab hebben gewerkt.

We werken graag samen met andere organisaties
Zo doen we bijvoorbeeld mee aan activiteiten van de stad Amsterdam, (hoge)scholen, het Tropenmuseum, Artis/Micropia, Stichting Jeugdland, Weekend van de Wetenschap, Nederlands Bakkerij Centrum, University of Gastronomic Sciences (Italië),  Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Geïnspireerd geraakt?
Denk je dat jouw organisatie ook een bijdrage kan leveren aan jonge circulaire ondernemers die straks voor zichzelf willen beginnen? Neem dan contact met ons op. We praten graag verder.

Aankomende workshops, events & experiences

Workshop
Tijd/datum
Kosten
do 27 jun
17:30 - 20:00
€ 85
ma 1 jul
10:00 - 16:00
€ 95

Bekijk alle workshops

 

Taggs

#Design thinking #Sociale innovatie #complexiteit #placemaking #stadmaker