/Sociale Impact

Sociale Impact

Nadat we in 2017 waren gestart werd ons regelmatig gevraagd wat het concept van Baking Lab precies was en hoe het verdienmodel er uit ging zien. Exact wisten we dat nog niet. Sommigen vonden dat verwarrend, anderen juist weer spannend. Een ding was zeker, we gingen ruimte maken om een sociaal bedrijfsmodel te verkennen waarbinnen we nieuwe manieren wilde onderzoeken om de ambachtelijke bereiding van brood te verbinden met inzichten uit de wetenschap. In Amsterdam worden we immers omringd door universiteiten en hogescholen en waarom zou je niet een poging wagen om de kennis die daar versleuteld is op een onconventionele manier met de maatschappij te delen. Achteraf hadden we misschien ook het gevoel dat we uit een tijd komen waarin we getraind worden om alsmaar minder fouten te maken, maar ondertussen wel de verkeerde kant op gaan, terwijl we juist nu open moeten staan voor onconventionele ideeën en meer fouten moeten durven maken, maar hopelijk wel in de goede richting. Als er in ons Bakkers Lab iets verkeerd gaat proberen we dat te vertalen in inzichten die ons soms helpen om die alternatieve koers te vinden. Zo krijgen studenten en afgestudeerden bij Baking Lab naast een inkomen ook de kans om hun kennis, creativiteit en energie vroegtijdig in te zetten om maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. Inmiddels zijn we een paar jaar verder, bereikt ons verhaal regelmatig de media en maken we naast brood veel andere producten. We zijn voor velen een voorbeeld hoe je voedselverspilling creatief tegen kunt gaan en door Nederland Circulair geselecteerd als best practice. Ook zijn we bij verschillende projecten over voeding, maatschappij en gezondheid betrokken en denken we verder na over hoe je het succes van circulaire en sociale concepten kunt ontkoppelen van het idee, misschien wel de illusie, dat ze vooral gepaard moeten gaan met grote schaal. Lees hieronder meer over de resultaten die we inmiddels bereikt hebben.

Ons doel in een notendop

 • Onderzoek naar brood
 • Verkennen en ondernemen binnen de food sector. Jongeren een betekenisvol en sociale werkomgeving bieden.
 • Denken, doen en creatief communiceren over gezonde voeding, voedselverspilling, korte ketens en circulaire economie.
 • Ontwikkelen van educatieve programma’s op het snijvlak van voeding & wetenschap.

Bereikte resultaten

 • Honderden mensen hebben workshops bij ons doorlopen en soms zijn ze hierdoor geïnspireerd geraakt om anders en fundamenteler over voeding na te denken.
 • Onze bakkerij vervult een sociale buurtfunctie, o.a. voor de vele thuisbakkers in Amsterdam die bij ons grondstoffen halen.
 • We ontwikkelen en delen praktische methoden om voedselverspilling tegen te gegaan.
 • We hebben een betekenisvolle werkplek gecreëerd voor jongeren die hun – academische – kennis maatschappelijk inzetten.
 • Vrijwilligers en stagiaires zijn door ons gecoacht en gemotiveerd om een -nieuwe- weg in de maatschappij te vinden.
 • We zijn betrokken bij projecten op het gebied van voeding en maatschappij en dragen op originele en informele manier bij aan wetenschapseducatie.
 • In onze circulaire bakkerij wordt oud brood als natuurlijke broodverbeteraar hergebruikt, een methode die door Nederland circulair als best practice is geselecteerd.

Connecting the dots
Door de snelle hedendaagse technologie vergeten we soms dat voedselverspilling, circulariteit, gezondheid en de kunst van het leven een gemeenschappelijke plaats delen.
Bron: Baking Lab Amsterdam

Food systems have the potential to nurture human health and support environmental sustainability; however, they are currently threatening both.
Bron: EAT–Lancet Commission

Lees meer

Delen van zuurdesem
Vanaf de oprichting van onze organisatie hebben we desem met het publiek gedeeld. Tijdens de corona pandemie is de vraag hiernaar enorm toegenomen en toen kwam ook het idee om de verspreiding van onze microbiële cultuur in kaart te gaan brengen. In mei 2021 zijn we daarmee gestart.