Home/Sociale verantwoordelijkheid & Betekeniseconomie

Sociale verantwoordelijkheid & Betekeniseconomie

In 2017 zijn we Baking Lab gestart. Het idee was om een bakkerij te starten waar ook ruimte was om de eeuwenoude bereiding van brood in verbinding te brengen met de kennis uit de hedendaagse wetenschap. Ook wilden we ontdekken hoe we in ons Bakkers-Lab de vaardigheden en creativiteit van jonge mensen op een zinvolle manier voor de samenleving konden inzetten. We wilden meer ruime geven aan de waardevolle intuïtie die in onze zintuigen besloten ligt en kijken hoe we deze kunnen vertalen naar praktische technieken om mooie producten te maken en restafval te verminderen.

Inmiddels zijn we een paar jaar verder en draait onze microbakkerij op volle toeren. Een deel van ons team leert nu zelf ondernemen en weet inmiddels hoe je een circulaire bakkerij kunt aansturen en hoe je voedselverspilling creatief kunt voorkomen. Onze standaard procedure voor het hergebruik van oud brood is door Nederland Circulair geselecteerd als best practice. De kennis die ons team heeft opgedaan wordt bijna wekelijks tijdens workshops en teambuildings  met het publiek gedeeld en inmiddels ook ingezet in landelijke (onderzoeks)projecten ter bevordering van voeding en gezondheid.

In een tijd dat het leven steeds vaker voorbij lijkt te “flietsen” nemen wij de tijd om na te denken hoe je succes kunt ontkoppelen van het idee, misschien wel de illusie, dat het altijd gepaard moeten gaan met een zo groot mogelijke schaal. We zien hoe kleinschaligheid en het ambacht dat wij terugbrengen in de winkelstraat bijdraagt aan de sfeer in onze buurt. Klanten die binnenkomen, zijn vaak verwonderd over de inrichting van onze open bakkerij. ieder jaar komen veel mensen door onze voordeur, doorgaans lopen ze de winkel vrolijker  uit dan dat ze binnenkwamen. Ook een manier om impact te realiseren.

We willen wel opschalen, maar niet op-schralen. Liever praten we tussen de financiële spreadsheets door over waarden en dan pas over normen en leren we je een maker te worden om zo je eigenwaarde en autonomie te vergroten.

Resultaten

  • Onze workshops en informele educatieprogramma’s hebben inmiddels mensen geïnspireerd om anders en fundamenteler over voeding na te denken.
  • Onze bakkerij vervult een sociale buurtfunctie, o.a. voor de vele thuisbakkers in Amsterdam die in onze winkel grondstoffen halen.
  • We hebben een betekenisvolle werkplek gecreëerd voor jongeren die hun kennis vroegtijdig maatschappelijk inzetten.
  • Vrijwilligers en stagiaires hebben we begeleid en gemotiveerd om hun weg in de maatschappij te vinden.
  • We ontwikkelen en delen praktische methoden om voedselverspilling tegen te gegaan. In onze circulaire bakkerij en cafe wordt oud brood als natuurlijke broodverbeteraar hergebruikt, door Nederland circulair geselecteerd als best practice