/Sociale verantwoordelijkheid & Betekeniseconomie

Sociale verantwoordelijkheid & Betekeniseconomie

Na de start van Baking Lab in 2017 werd ons regelmatig gevraagd naar het concept en ons verdienmodel. Exact wisten we dat nog niet. Sommigen vonden dat verwarrend, anderen juist weer spannend. We hadden natuurlijk wel een globaal idee welke kant we op wilden gaan. Het gevoel heerste dat we uit een tijd komen waarin we alsmaar minder fouten maken, maar ondertussen wel de verkeerde kant op gaan, terwijl de tijd rijp is om meer fouten te maken, maar in een richting die persoonlijke groei, community building en de transitie naar een circulaire economy bevordert. We wilden een plek creëren waar studenten en afgestudeerden hun vaardigheden, energie en creativiteit op een betekenisvolle en ambachtelijke manier voor de samenleving konden inzetten.

Omdat in Amsterdam meerdere universiteiten en hogescholen gevestigd zijn leek het ons een goed plan om de kennis die in deze onderwijs- en onderzoeksinstellingen versleuteld is op een nieuwe en frisse manier met het publiek te delen. Zo is het idee ontstaan om in de winkelstraat van Amsterdam Baking Lab op te starten, een bijzondere bakkerij waar de de eeuwenoude ambachtelijke bereiding van brood met moderne inzichten uit de wetenschap in verbinding gebracht wordt en jongeren de gelegenheid geeft om workshops en teambuildings te laten geven en kennis op een laagdrempelige manier met het publiek te delen.

Inmiddels zijn we een paar jaar verder, draait onze microbakkerij op volle toeren, bereikt ons verhaal regelmatig de media en zijn we gevraagd om deel te nemen aan een landelijke (onderzoeks)project over maatschappij en gezondheid.

Het creatief voorkomen van voedselverspilling zit in de haarvaten van onze organisatie en een van onze proceduren is door Nederland Circulair geselecteerd als best practice. Verder denken we na hoe je het succes van circulaire en sociale concepten kunt ontkoppelen van het idee, misschien wel de illusie, dat ze altijd gepaard moeten gaan met een zo groot mogelijke schaal en zien we dat de ambacht terugbrengen naar de winkelstraat ook vaak gepaard gaat met een glimlach. Zo dragen we op een oude en nieuwe manier bij aan de leefbaarheid van onze buurt.

Bereikte resultaten

  • Onze workshops en informele educatieprogramma’s hebben inmiddels veel mensen geïnspireerd om anders en fundamenteler over voeding na te denken.
  • Onze bakkerij vervult een sociale buurtfunctie, o.a. voor de vele thuisbakkers in Amsterdam die bij ons grondstoffen halen.
  • We hebben een betekenisvolle werkplek gecreëerd voor jongeren die hun kennis vroegtijdig maatschappelijk inzetten.
  • Vrijwilligers en stagiaires zijn door ons begeleidt en gemotiveerd om hun weg in de maatschappij te vinden.
  • We ontwikkelen en delen praktische methoden om voedselverspilling tegen te gegaan. In onze circulaire bakkerij wordt oud brood als natuurlijke broodverbeteraar hergebruikt, een methode die door Nederland circulair als best practice is geselecteerd.