/Food for thought

Food for thought

Dit is wat we ondertussen aan wijsheden bij elkaar hebben gevist.

under construction !

Wetenschap

  • Iets kookt boven de 0 kelvin [er is genoeg warmte in je koelkast om te bakken, zelfs al zeggen we dat het koud is. Lees meer in het verhaal van Ons logo]
  • Bakkers, alsjeblieft: herinner dat temperatuur, warmte en warmtecapaciteit allemaal op dezelfde vloer kunnen dansen, maar ze dragen toch allemaal ‘verschillende kleren’. [artisanale korstige broden hangen af aan het begrijpen van het verschil tussen temperatuur en warmtecapaciteit. Het is heel goed om het verschil te begrijpen]
  • Begrijp je brood? Begin met het begrijpen van de eigenschappen van brood [warmte, warmteabsorptie, de magische eigenschappen van water, fermentatie en leven… Dit maakt allemaal deel van de magie van brood maken. Lees meer in het verhaal van Ons logo]
  • Waarom zijn enzymen zo groot? [Check Waarom zijn enzymen zo groot?]
  • Temperatuur is een non-lineair concept, net zoals het leven. Dat is een van de redenen waarom het maken van brood zo fascinerend is. [Het leven is nauw met de vorm van de Maxwell-Boltzmann distribute verbonden, check het verhaal van Ons logo]
  • Veel feiten, maar waar is het verhaal?
  • Het feit is dat je de feiten zult vergeten… [te veel feiten leidt tot te weinig verhalen over brood maken]

Patronen

  • De kouder het klimaat, de hoger dat het brood zal rijzen [Culturen in warme klimaten maken flat breads, terwijl culturen in koudere klimaten weergeven een grotere variëteit van broden die veel hoger zijn. Heb je een idee waarom dit kan zijn? Doe mee aan een van onze workshops om brood patronen, geschiedenis en filosofie te discussiëren]
  • Hoe lager het tarwegras, hoe hoger het brood [Menselijke interventie en plantenveredeling produceerden lagere tarwesoorten met meer gluten die sterkere deegsoorten stimuleerden. Dit creëerde hogere en grotere broden. In ons Bakkers LAB wordt de evolutie van oude tarwesoorten naar moderne tarwe weergegeven en uitgelegd]
  • Brood bakken;  Surfen op de Maxwell-Boltzmann ‘temperatuurgolf’ [Het surfen op een golf en het maken van brood lijken op een curieuze manier iets met elkaar gemeen te hebben,  m.a.w. wat is de analogie? [Analogie = de “motor van ons denken” en “de snelweg van kennis”, citaten van Douglas Hofstadter]

Eten

  • Je voorouders waren topsporters [Er is te veel gepraat over gezondheid en voedsel in de westerse samenleving; het kan eenvoudig zijn: beginnen met bewegen, je voedselinname matigen, ervoor zorgen dat je gevarieerd en gebalanceerd voedsel in je leven consumeert. Leer meer over de overeenkomsten tussen evenwicht en brood bakken in een van onze workshops]
  • Door brood en architectuur te maken, hebben vrienden iets gemeen [Kneden, vormgeven, creëren en stimuleren van onze zintuigen betekent goede vrienden maken met de hongerige menselijke geest]
  • Ontdek je plekje met graan [In kleine graankorrels zitten veel plekjes verscholen]
  • Van tarwe tot vlees [Er is een interessante, bijna mystieke relatie tussen tarwe en vlees. Af en toe wordt dit in onze workshops besproken]
  • Niet alleen liefde gaat door de maag

Artisanaal werk

  • Hoe minder recepten, hoe beter het kookboek [Het is beter om te begrijpen hoe koken werkt in plaats van alleen maar recepten uit te voeren]
  • Brood maken is geen piece of cake [Er zit veel complexiteit verborgen in eenvoudige broodrecepten]
  • Ambachtelijk bakken vereist dat je je verstand gebruikt [Er is gewoon te veel werk en logistiek bij het ambachtelijke bakken, waardoor het personeel slim moet zijn om te overleven]
  • Aan de kassa kan men zoveel meer wisselen dan alleen geld [Zodra je begint te creëren en met je handen werkt, komen de verhalen en relaties met anderen op een natuurlijke manier tot stand]
  • Blaas het op voordat het te laat is [het gluten- en zetmeelmembraan verstijft bij hoge temperaturen, een goede oven blaast het brood op voordat het stijf wordt]
  • Mr of Mrs Leven is een expert in het balanceren op touw [Wanneer je met levende organismen werkt, zoals fermentatiecultuur, is het handig om de delicate evenwichtsknop voor het in balans brengen van het leven te waarderen.]
  • Vergeet tijdens het bakken niet een heel belangrijk ingrediënt: je creativiteit!
  • Verbind het woord ‘persoonlijkheid’ met deeg, en plotseling lijken veel dingen in bakken zinvol te zijn [De persoonlijkheid van het deeg is afhankelijk van vele factoren. Belangrijk zijn de temperatuur, het percentage water en de chemische eigendommen van de tarwebloem. Merk op dat verschillende persoonlijkheden andere ambachtelijke technieken vereisen]
  • Baking Lab: met je handen het verleden voelen en met je hoofd een verbinding leggen met de toekomst

Marketing

  • Bij Baking Lab smaakt gebakken lucht nog ergens naar [Tegenwoordig lijkt alles om marketing te draaien, ook wij produceren lucht in Baking Lab, maar bij ons ruikt deze tenminste nog ergens naar 😉 ]
  • Het verhaal is vaak sterker dan de – desem – starter [Er zijn zo veel verhalen en beweringen over desem starters. Sommige zijn te goed om de waarheid te weergeven]
  • Genoeg groene slogans, graag meer betekenis.