/Broodworkshops

Broodworkshops

Workshop-rooster

Ervaren & Leren
We bieden verschillende cursussen; voor beginners, gevorderden, kinderen en volwassenen. In overleg ontwikkelen we ook maatwerkprogramma’s en verzorgen we teambuilding activiteiten die gecombineerd kunnen worden met een lunch of diner. Studenten die bij Baking Lab werken worden uitgedaagd om hun academische kennis in deze programma’s creatief toe te passen. Zo verbinden wij het ervaren met het leren op een speelse wijze.

Je kunt als groep een workshop boeken of je als een individu aanmelden voor een open workshop. Bekijk hier de actuele workshop en events. Geen geschikte datum gevonden? Meld je aan voor onze workshop mailinglist en blijf zo op de hoogte van nieuwe data.

Onze reguliere broodcursussen
Tijdens onze broodcursussen bespreken we belangrijke kenmerken van brood, de ambachtelijke technieken om het te maken, het mengen, vergisten, vormen en op spanning brengen van het deeg. De verschillende meelsoorten en hun bakeigenschappen komen aan de orde. Hoe verhouden oergranen zich tot modern tarwe en wat voor effect heeft fermentatie op het eten en brood? Wat maakt fermenteren nu anders dan ‘gewoon’ koken? We bespreken de rol van ovens en hoe de broodkorst gevormd wordt. We gaan in op de rol van water, het magische molecuul waar astronomen soms heel ver weg naar opzoek zijn. Waarom eigenlijk? En zo leggen we via brood en wetenschappelijke feiten soms onverwachte verbindingen tussen het zichtbare, het onzichtbare en actuele maatschappelijke thema’s.

Impressies

Onze reguliere broodworkshops

Speciale workshops & events
Het maken van brood is ons vertrekpunt. We doen dus meer. Onze partners en wij organiseren regelmatig speciale workshops, pop-up events en educatieve programma’s. Deze gaan bijvoorbeeld over food pairing, gevlochten – challe – broden, over eten & cultuur, voeding, gezondheid en duurzaamheid. In onze circulaire bakkerij hebben we ook een educatief programma voor kinderen waarmee we creatief betekenis geven aan het woord duurzaamheid. Klik hier voor meer informatie.  Heb je zelf een idee voor een speciaal programma of pop-up event? Neem dan contact met ons op.

[1] Basis workshop brood
De basistechnieken van brood en de wetenschappelijke onderbouwing daarvan komen in deze baklessen aan de orde. Je kunt kneden, brood op spanning brengen, en natuurlijk vragen stellen. Je krijgt belangrijke tips en een recept om thuis zelfstandig aan de slag te gaan. Het zelfgebakken brood neem je mee naar huis. Koffie, thee en iets kleins om te proeven is inbegrepen.

Voorkennis: Niet nodig
Tijdsduur:    Ca. 3 uur
Deelnemers:     Maximaal 14
Tarief: € 45 per persoon (minimaal € 315,- per workshop,  of 7 mensen ).

[2] Workshop (Basis) & Desem, inclusief eten
Je kunt workshop 1 combineren met lekker eten en verder verdiepen in het thema (zuur)desem. Het eten bestaat uit onze standaard lunchkaart, met vegetarische gerechten. Wijn is inbegrepen. Daarnaast geven we soms een rondleiding door de bakkerij. Je kunt deeg vormen, je deeggevoel verder ontwikkelen en bakken. Soms gaan we ook oergranen, zoals einkorn, emmer en spelt proeven.

Zuurdesem (of desem) is een natuurlijke rijsmiddel. De ontdekking en gebruik hiervan voert terug naar de tijd van de Egyptenaren en de Bijbel: het begin van gerezen brood. Het deeg fermenteert hierbij met behulp van melkzuurbacteriën [Lactic Acid Bacteria (LAB)] en gisten die op een natuurlijke manier gekweekt worden. Hoe werkt desem en wat zijn de belangrijkste kenmerken om met desem te bakken? We bespreken de desem starter en de bijbehorende fermentatietechnieken en de invloed die ze hebben op de smaak en uiterlijk van het brood. Boek de cursus “Baking with LABs”.

Voorkennis: Niet nodig
Tijdsduur:    Ca.  4 uur
Deelnemers:     Maximaal 9
Tarief: vanaf € 65 per persoon (minimaal € 455,- per workshop, of  7 mensen ).

Meer informatie: