Home/Ilan’s-Challes-recept

Ilan’s-Challes-recept

Baking Lab Workshop

Recept voor 2 challes (wijkt iets af van receptuur in de workshop omdat de condities en ingredienten een beetje verschillen)

Ingredienten / benodigdheden:

600g meel (voor brood, bijvoorbeeld T65, liever geen supermarktspul) Baktijd: 35-40 minuten (10 minuten op 230 graden, dan terug naar 200 graden)
360g/ml handwarm, maar niet heet water (60% hydratatie) Maanzaad
6g gist droge gist uit pakje (1%) Plantenspuit met schoon water
12 g zout (2%) Deegkom / plastic bak

Voorbereiding:

Lees dit recept eerst helemaal door!

Zorg voor een warme omgeving op de plek waar je gaat werken. Brood maken werkt het best in een warme (22-25 graden) en vochtige omgeving. Neem een plastic bak of deegkom en maak die een beetje vet zodat het deeg niet plakt. Zet de oven vast aan op 230 graden

Stap 1: meng de ingrediënten in een deegkom (met 1 hand zodat je nog een hand schoon houdt) tot een bal en ga deze bal kneden tot je een mooie gladde structuur hebt. Ongeveer 7 minuten afhankelijk van je kneedintentie. Leg het deeg in een ingevette kom of bak, maakt het een beetje plat en dek deze af en laat rusten voor 45 minuten op een warme (22-25 graden) plek.

Stap 2: Stretch and Fold: trek het deeg voorzichtig uit en vouw het op tot het midden. Doe dit ook vanaf de andere kant. Draai vervolgens het deeg en doe hetzelfde nog een keer. Draai het geheel om zodat de gladde kant boven komt en laat het rusten voor 40 min.

Stap 3: herhaal stap 2

Stap 4: verdeel het deeg in 2x 3,4 of 6 porties afhankelijk van het aantal strengen waar je mee wil vlechten. Breng nu de porties deeg op spanning door de zijkanten naar binnen te vouwen. Doe dit net zo lang tot je het gevoel hebt dat de bolletjes stevig aanvoelen. Maak dan van alle bolletjes gelijke strengen in lengte en vlecht het brood. Doe vast een bakje water in de oven.

Pak de plantenspuit en spray de twee challes. Sprenkel er maanzaad of sesam over. Leg nu de challes op bakpapier (bakplaat is voor het gemak goed, iets minder de kwaliteit) en overdek het met een theedoek voor nogmaals 45 minuten

Stap 5: bak de challes 10 minuten op 230 graden en daarna nog ca. 25-30 minuten op 200 graden en laat ze op een rooster buiten de oven helemaal afkoelen.

Mazzet Tov!!