Home/Educatieve projecten 2022

Educatieve projecten 2022

Naast de dagelijkse bezigheden bij onze circulaire micro bakkerij – zoals het bakken van desembroden en het ontvangen van gasten voor een kopje koffie – werken we op de achtergrond ook regelmatig aan educatieve projecten. Op deze pagina kun je een verzameling vinden van de verschillende projecten waar we dit jaar aan hebben gewerkt.

University of Gastronomic Sciences
De University of Gastronomic Sciences in Italië (UNISG – voortgekomen uit de slow food beweging) bracht ons in het najaar een bezoek met een grote groep studenten, als onderdeel van een studietrip. We organiseerden een programma waarin wetenschappelijke experimenten en circulaire processen aan bod kwamen die relevant zijn in ons bakkerslab, en leerzaam en inspirerend waren voor deze aankomende foodprofessionals.

InHolland (PLINT)
Het afgelopen jaar hebben we meegewerkt aan het project PLINT. In dit project onderzoekt InHolland hoe ondervoeding bij ouderen kan worden voorkomen. Als onderdeel van het project hebben we een groepje studenten van de opleiding Food commerce and Technology begeleid. Zij kregen de opdracht om een innovatief concept te bedenken dat bijdraagt aan bestrijding van ondervoeding bij ouderen. Hierbij vroegen wij hen na te denken over circulariteit. Bekijk hieronder het eindresultaat van de opdracht, waarmee de studenten binnen hun jaar de eerste prijs hebben gewonnen voor creativiteit!

Het Klokhuis
Makers van het populaire wetenschappelijke TV programma Het Klokhuis kwamen bij ons langs om een antwoord te krijgen op de vraag: Hoe rijst een brood nou eigenlijk? Zuurdesembrood is één van de oudste vormen van gerezen brood. Benieuwd hoe dit ooit is ontstaan? De aflevering is op 1 februari 2023 uitgezonden.

Gerrit Rietveld Academie
Ook zijn we in het najaar uitgenodigd om een workshop te geven op de Gerrit Rietveld Academie. Samen onderzochten we de creatieve processen die schuilgaan achter het bakken van (desem)brood. Aan het einde van de avond bakten we pitabroden met kruiden uit de Rietveld tuin, in een door hen zelfgemaakte stenen broodoven.

Weekend van de Wetenschap
Tijdens het Weekend van de Wetenschap organiseerden we in de natuurtuinen van Jeugdland Amsterdam een workshop voor kinderen over de relatie tussen brood en bijen. Kunnen wij iets van de bijen leren over voeding? Samen met de imker van Jeugdland gingen we opzoek naar een antwoord op deze vraag. Lees hier meer over dit vrolijke avontuur.

Mundus College
Het Mundus College In Amsterdam biedt een bijzondere eigentijdse onderwijs omgeving aan, ook voor nieuwkomers die de Nederlandse taal niet spreken en kinderen die uit oorlogsgebieden zijn gevlucht. Onze instructeurs hebben de afgelopen twee maanden baklessen gegeven aan deze kinderen op het Mundus College.

Circulariteit is een belangrijk begrip in onze bakkerij, dagelijks houden we ons bezig met (het bedenken van nieuwe) manieren om een minder volle afvalzak te hebben aan het einde van de dag. We zijn door het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) gevraagd om mee te denken over manieren die kunnen bijdragen om broodketen in Nederland verder te verduurzamen.