Home/Desem starter verstuurd via de webshop

Desem starter verstuurd via de webshop

De desemstarter die je in de webshop besteld hebt heeft verzorging nodig. Volg de onderstaande stappen voor de eerste verzorging na ontvangst. De desemstarter kun je daarna in de koeling bewaren om later te gebruiken. Indien het lang gaat duren (weken) voordat de starter opnieuw ververst wordt, adviseren we de desemcultuur weer enigzins uit te drogen met bloem en luchtdicht in de koeling te bewaren. Om de cultuur zonder onderhoud voor lange periode (maanden) in de koeling te bewaren is volledige uitdroging van de starter de enige praktische mogelijkheid.

Bestel verse desemstarter in de webshop

Verzorging van de starter na ontvangst per post, zie ook foto’s hieronder.

  • Na opening van de verse starter (10 – 15 gram gram) is een gefermenteerde geur waarneembaar.
  • Indien de starter lang onderweg is geweest (3 dagen of meer), eerst 15 minuten in een warm bad ( 30 -35 °C) plaatsen, om de overtollige zuren weg te wassen. Eventueel een puntje suiker toevoegen voor aanvullende activatie. “Badwater” na 15 minuten weggooien.
  • Voor een starter van 10 gram. De starter vervolgens verkruimelen (evt met schaar) en mengen (evt met schone handen) met ca. 20 gram. vers warm water ( max 35 °C).
  • Oplossen en vervolgens mengen met ca. 12 gram bloem ( T65, bloem, eventueel ook een beetje roggemeel)  tot een papje.
  • Na  4 a 5 uur bij een temperatuur van ca. 24-26  °C  zijn fermentatiebubbels zichtbaar. De  starter heeft nu een  een licht zure prettige yoghurt smaak.
  • Volg vervolgens de standaard procedures voor het gebruik en verzorging van een zuurdesem starter. Indien niet gebruikt in de koeling bewaren.

De starter kan aangemaakt worden met biologische meel om aan biologische normen te voldoen, of veranderd worden in een rogge of een andere type desemstarter. Een goed onderhouden starter ruikt en smaakt prettig, ook na rijping. Lees meer over het verzorgen van de starter.