Volkorenbrood is duurzamer dan witbrood, maar het gaat er vooral om wat je erop doet
Bakkerijen bieden een steeds bredere waaier aan broodproducten. Is al dat lekkers nog een beetje duurzaam? ‘Oud brood is een broodverbeteraar.’
Verschenen in de Groene Gids Trouw: dinsdag 2 december 2025
Wat mag het zijn, vandaag? Een Liefde & Passie spelt, een
haverboekweit wit, een halfje desem bruin tarwe of toch liever een
Les pains boulogne? Als onze welvaart ergens zichtbaar is – en de
hang van de consument naar romantiek en authenticiteit – dan is
dat bij de bakker.
Jechiam Gural herkent dat verlangen naar nostalgie: “De bakkerij is
noeste arbeid, zweten, dicht op het vuur zitten, het kneden van het
deeg. Ambachtelijk brood bakken is te ruiken en te zien.”
Gural coacht jonge mensen bij het Amsterdamse Baking Lab. Dat is
een ‘bakkerslaboratorium’ waar een circulaire bakkerij bijhoort. Er
worden workshops gegeven, bijvoorbeeld hoe je zelf brood bakt.
“Maar wij ontwikkelen ook nieuwe recepten die verspilling van oud
brood voorkomen.”
