Inrichting & Lab

Vroeger werd in bakkerijen veel geëxperimenteerd. Dit was nodig, omdat grondstoffen schaars waren en de kwaliteit daarvan  wisselde. Ook de kennis over het bereiden van voeding was anders vastgelegd dan nu.  Je kon niet even een recept googelen. Om onder deze omstandigheden een goed product te maken moest je zelf kennis ontwikkelen (Ambacht!)  en inspelen op veranderen condities. Zo kreeg een broodje in Limburg ook de “vrijheid” om anders te zijn dan een broodje in Groningen.

De focus van de hedendaagse bakkerijen ligt vooral op volumes, efficiency en winstmarges. Daar past het experiment en ontwikkeling van nieuwe producten minder goed bij. De ooit zo vindingrijke bakker is afhankelijk geworden van de kennis van zijn grondstofleveranciers en is mede daardoor zijn verhaal kwijt geraak. Nu komen de broodjes in Limburg en Groningen vaak uit dezelfde broodmix, goedkoop en saai.

Trends veranderen en inmiddels zijn meer kleine bakkerijen op zoek zijn naar een oorspronkelijk en onderscheidend verhaal. In ons Bakkers LAB onderzoeken we hoe kennis, experiment en verhaal de motor kunnen vormen van een kleinschalige bakkerij. De nadruk ligt op creativiteit, circulaire processen en beleving. Deze visie proberen we terug te laten komen in onze inrichting.

Lees hieronder meer over hoe we dit hebben gedaan.

Veel installaties in onze open Bakkers LAB & Cafe zijn door ons gebouwd. Tijdens het ontwerpproces van Baking Lab hebben we geprobeerd een brug te vormen tussen verleden en toekomst. Samen met Kasper en Leon hebben we een handbediende keukenlift ontworpen, om zo het Bakkers LAB met het café daarboven te verbinden. We hebben een fiets waarmee je tijdens workshops graan kunt malen en ervaren hoe zwaar het is om eten te malen. Dimitris en Theodoris hebben sensoren geplaatst die ons in staat stellen de luchtvochtigheid en temperaturen op verschillende plekken in de bakkerij te monitoren. Ook hebben zij slimme software gemaakt waarmee veel tijd bespaard wordt met de boekhouding (dot eight project). Belangrijker misschien nog is dat zij als IT studenten veel geleerd hebben tijdens deze eerste LAB projecten. We hebben ook een rijskast van glas gebouwd zodat bezoekers broden zien rijzen en een apparaat ontworpen waarmee broden sneller in de oven geladen kunnen worden. De warmte in onze bakkerij wordt gebruikt om de broeikas in onze tuin bij te warmen. En tot slot is de geur van vers gebakken brood bij het Baking Lab uithangbord op de straat ruiken.

Veel dank aan iedereen die mee heeft gewerkt en mee heeft gedacht om deze bijzondere Bakkers LAB in Amsterdam mogelijk te maken en welkom bij de Baking Lab Experience!