Mooi artikel in de Folia over samenwerking Baking Lab & UvA Culinary Science programma
Baking Lab werkt samen met wetenschappers. En niet voor niets! Recent hebben we twee onderwijsprojecten voor de Universiteit van Amsterdam (UvA) ondersteund. In de zomer van 2025 verzorgden we een lezing en workshop voor studenten van het UvA Pre-University Honours Programme: Sustainable Thinking.
Daarnaast hebben natuurkundigen prof. Daniel Bonn, dr. Antoine Deblais en dr Ioana Ilie van de UvA (soft matter group) samen met Janine Kers (student Wiskunde) en Jechiam Gural (Bioloog) van Baking Lab een interactief college over de wetenschap achter het bereiden van brood samengesteld. Dit was in het kader van de UvA collegereeks Culinary Sciences.
Matthias van der Vlist schreef hierover in de Folia een mooi artikel. “Studenten maken brood in college: volle zaal bij vak over wetenschap achter koken”.
Ambacht en wetenschap zijn in zekere zin onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het ambacht biedt een rijke zintuiglijke ervaring en stimuleert nieuwsgierigheid en verwondering. De wetenschap voegt daar verdieping, verklaring en samenhang aan toe. Dit leidt tot nog meer inspiratie en kennis.
In dit kader biedt Baking Lab studenten een bijzondere werkplek aan. Zij worden gestimuleerd om hun ambachtelijke werkzaamheden en ervaringen in onze circulaire bakkerij te vertalen naar educatieve programma’s. Daarin wordt de verbinding tussen ambacht en wetenschap regelmatig benadrukt. De inzichten die daaruit voortkomen, worden ook verwerkt in de programma’s die wij ontwikkelen binnen onze nieuwe School voor Circulaire Innovatie.
“Meel en water zijn de basisingrediënten van brooddeeg,’ zegt hoogleraar natuurkunde Bonn tegen de studenten aan het begin van het college over brood maken. Hij legt daarna uit hoe bijzonder het is hoe moleculen in deeg ‘elkaar vasthouden, waardoor je deeg in allerlei vormen kan kneden’. Het gaat over de wetenschap achter hoe kooktechnieken en ingrediënten smaak, textuur en kwaliteit van voedsel beïnvloeden. De aanwezige veertig studenten van het vak Culinary Science leren over de natuur- en scheikundige processen achter brood maken en tegelijk maken ze zich vies door daadwerkelijk deeg te kneden .Lees het artikel in de Folia.
