Steeds meer jongeren hebben de behoefte om ambachtelijke kennis en vaardigheden op te doen, zodat ze zelfstandig producten kunnen maken. Het beheersen van de onderliggende technieken en processen draagt bij aan eigenwaarde en autonomie. Bij Baking Lab dragen we op een bijzondere manier bij aan de herwaardering van het ambacht.
Educatieve bakkerij
Achter de eenvoud van brood gaan complexe biologische, chemische en fysische processen schuil. Toch is brood maken niet moeilijk — maar ook weer geen ‘piece of cake’. Waarom eigenlijk? In de afgelopen decennia is hier veel onderzoek naar gedaan. In ons LAB verkennen we dit onderzoek. Samen met de studenten die bij ons werken, delen we onze bevindingen via workshops en educatieve programma’s met een breed publiek. Zo kunnen studenten, afgestudeerde collega’s en andere teamleden op een originele manier bijdragen aan ambachtelijke kennis en vaardigheden, met duidelijke raakvlakken met actuele maatschappelijke thema’s zoals voeding, gezondheid en duurzaamheid.
Reduceren van voedselverspilling:
Het voorkomen van voedselverspilling is een praktisch en inspirerend trainingsmodel voor het bevorderen van circulaire innovatie in het algemeen. Door creatief voedselverspilling te voorkomen worden we gestimuleerd om buiten de gebaande paden te denken, wat verder reikt dan alleen het voedseldomein.
Binnen onze school voor circulaire innovatie werkt ons team ook aan educatieve programma’s die voedselverspilling verminderen. Deze uitdaging inspireert niet alleen, maar laat ook zien dat het voorkomen van voedselverspilling hand in hand gaat met het bevorderen van gezondere en duurzamere voedselsystemen.
Team
Ons team bestaat uit mensen met diverse achtergronden, waaronder biologie, kunst, voeding, gezondheidswetenschappen en computerwetenschappen. Zij worden uitgedaagd om op een eigentijdse en prikkelende manier een brug te slaan tussen traditionele ambachtelijke technieken en moderne wetenschappelijke kennis, en deze te vertalen naar informele educatieve programma’s.
Leer meer over ons via instagram posts
Leer meer over onze school voor circulaire innovatie