Home/Nieuws items/Rewilding Spaceship Earth

Rewilding Spaceship Earth

Zie ook het artikel  Artis Micropia Artis Researching a Sourdough Fairy Tale

Aankomende zomer komen wetenschappers van over de hele wereld naar Amsterdam voor de inVIVO 2020 conferentie om kennis uit te wisselen over het omgaan met klimaatverandering, het verlies van biodiversiteit en toenemende bevolkingsgroei op onze planeet. Balans vinden betekent meer ruimte voor natuur en daarmee ook het verwilderen van onze planeet.

People, Place, Purpose, Planet staat dik gedrukt op de website van InVIVO. Wetenschap in een bredere context.

Kan het maken van desembrood op de een of andere manier iets kan bijdragen aan dit inVIVO-initiatief?  Het fermenteren van het deeg met behulp van ‘wilde’ micro-organismen, i.p.v. een gedefinieerde startercultuur, is immers ook een soort rewilding-project.

Om deze mogelijkheden verder te verkennen, bood prof. Remco Kort, werkzaam bij het Amsterdam Institute for Molecules, Medicines and Systems (AIMMS ) en mede-organisator van de inVIVO 2020 conferentie, ons aan om de microbiologische samenstelling van onze desemcultuur tijdens de verschillende stadia van het fermentatieproces te onderzoeken. Dit zal worden gedaan aan de hand van de nieuwste DNA-sequencing techniek.

Wellicht dat de informatie over de onzichtbare wildernis in onze bakkerij iets nieuws te bieden heeft? De uitkomsten van het onderzoek zullen we in ieder geval op onze website delen en binnen onze desem workshops verder betekenis geven.

Foto:
Luuk van Ooijen, student aan AIMMS (Vrije Universiteit) neemt op 11 december 2019 monsters van onze desemcultuur die is ontwikkeld bij verschillende waterconcentraties en temperaturen. Achterin de desembroden, gefermenteerd met deze cultuur.