Home/Nieuws items/Verkozen tot Best Practice & Nederland Circulair

Verkozen tot Best Practice & Nederland Circulair

Voedselverspilling
Volgens rapporten van de VN wordt jaarlijks een derde van alle voedselproductie in de wereld verspild. Als voedselverspilling zou kunnen worden voorgesteld als een land dan zou het de derde grootste uitstoot van broeikasgassen zijn, na China en de VS. Brood is het meest verspilde voedsel in Nederland. Volgens een artikel van NRC Handelsblad (10 mei 2019) belandt ongeveer 25% van al het brood in Nederland als afval.

Onderzoek naar het hergebruik van oud brood & Best Practice
Baking Lab onderzoekt manieren om voedselverspilling tegen te gaan en gebruikt o.a. oud brood als ingrediënt om de smaak en kwaliteit van nieuw brood te verbeteren. Deze circulaire procedure is door Nederland Circulair gekozen als “best practice“. Nederland Circulair is een online platform dat samenwerking en kennisdeling bevordert. Ondernemers, medewerkers en geïnteresseerden in de circulaire economie kunnen elkaar ontmoeten op deze plek om nieuwe circulaire businessmodellen mogelijk te maken.

Sociale missie
We organiseren workshops en maatwerkprogramma’s en bespreken fundamentele principes uit de wetenschap die uiteindelijk ten grondslag liggen aan het bereidingsproces van brood, fermentatieprocessen en de smaak van ons eten. We verkennen nieuwe wegen om het verhaal van brood te delen met het publiek. Daarbij leggen we op creatieve manier verbindingen met de thema’s; voeding, voedselverspilling en gezondheid. Lees meer….

Workshops & Hergebruik oud brood
Volgens het voedingscentrum wordt in Nederland tussen de 106 en 147 kg per persoon aan voedsel per jaar weggegooid. Brood scoort hoog op de lijst van voedselverspilling. Wij laten zien hoe je oud brood kunt hergebruiken als broodverbeteraar. Leer meer over circulair bakken in een van onze workshops.