Home/Nieuws items/Leuke weetjes over bijen en brood

Leuke weetjes over bijen en brood

Weekend van de wetenschap, Brood en Bijen
Zondag 2 oktober 2022

Bijen, Brood & Energie
Een bijkolonie is een superorganisme. Het heeft een zeer grote caloriebehoefte. In de zomer bestaat een bijenvolk uit ongeveer 50-60.000 werksters die ongeveer 1800 calorieën per dag (ongeveer gelijk aan een brood van 800 gram) verbruiken – hetzelfde als een volwassen mens. In de winter neemt hun aantal af – en ook de calorie-inname, dan lijkt het superorganisme wat betreft calorie verbruik meer op een kat of een kleine hond. [ lees verder].

Afstanden
Een honingbij kan tot zes mijl vliegen en wel met een snelheid van 15 mijl per uur (24 km/uur) . De gemiddelde werkbij produceert tijdens haar leven ongeveer 1/12e theelepel honing. Een bijenkorf zal meer dan 40.000 (65.000 km)  mijl vliegen, meer dan een keer om de aarde, om 450 gram honing te verzamelen. [ lees verder]

Honing 
Een studie uit 1980 wees uit dat gemengde bloemenhoning uit verschillende regio’s van de Verenigde Staten meestal het volgende bevat:
Fructose: 38,2%
Glucose: 31,3%
Maltose: 7,1%
Sacharose: 1,3%
Water: 17,2%
Hogere suikers: 1,5%
As / Mineralen: 0,2%
Overig/onbepaald: 3,2%

[referentie]

Honingbij
Bijen zijn vooral bekend om de honing die de honingbij maakt. De honingbij wordt op jeugdland gehouden, maar er zijn nog heel veel andere soorten bijen.
[Lees meer]

Eiwitrijk Bijenbrood
De bijen verzamelen stuifmeel in stuifmeelklompjes en het niet direct geconsumeerde stuifmeel slaan ze in cellen op (dit kan soms om hele ramen met alleen stuifmeel gaan). Het is goed om te realiseren dat dit in feite gaat om stuifmeel dat (om een stuifmeelklompje te verkrijgen) nat is gemaakt met nectar (waarin dus ook goede bacteriën zitten). Het aldus “vochtige” stuifmeel ondergaat daarbij een gisting waardoor in zo’n 2 weken tijd het zogeheten eiwitrijk bijenbrood ontstaat.
Waarschijnlijk zijn bij deze gisting vooral de ‘goede bacteriën’ betrokken.
[referentie]

Evolutie van bijen (veganistische wespen!)
Bijen zijn geëvolueerd uit oude roofwespen die 120 miljoen jaar geleden leefden. Net als bijen bouwden en verdedigden deze wespen hun nesten en verzamelden ze voedsel voor hun nakomelingen. Maar terwijl de meeste bijen zich voeden met bloemen, waren hun wespen voorouders vleesetend.
[referentie]

Temperatuurbijenkorf
De optimale kerntemperatuur van een honingbij-cluster in een winterkast is 95 ° F (35 ° C).  81 ° F (27 ° C, mooie temperatuur voor het fermenteren van desem!) is de gemiddelde temperatuur die wordt waargenomen aan de binnenkant van een bijen-cluster, terwijl 48 ° F (9 ° C) de gemiddelde temperatuur is van de buitenschil van de cluster. [Lees verder]

Hoeveel KG honing kun je oogsten per kolonie ( honingbij)
De imker bepaalt hoeveel honingraten (en welke) hij/zij verwijdert. Imkers laten vanaf 20 kg honing per korf achter in milde klimaten tot 60 kg of meer in regio’s met strenge winters, zodat de kolonie problemen aankan die worden veroorzaakt door gebrek aan voedsel, slecht weer of droogte.
[ lees verder]

Koningin Elizabeth &  Bijen
Toen de koningin stierf, moest iemand het de bijen vertellen
Een bericht dat de koninklijke imker de bijen van koningin Elizabeth II van haar dood op de hoogte had gebracht, werd bespot, maar het is al eeuwenlang een traditie.
[lees verder NY times]

Bijen & Gevaar van monocultuur 
‘Alsof je bijen naar de oorlog stuurt’: de dodelijke waarheid achter je obsessie met amandelmelk
Bijen zijn essentieel voor het functioneren van Amerika’s titanische amandelindustrie – en miljarden sterven in het proces
[lees verder]

Terug naar het bijbehorende artikel

Weekend van de wetenschap
Zondag 2 oktober 2022

Organisatie:
Baking Lab Amsterdam

Jeugdland Amsterdam
Imker Melle Koch